HYPNOBIRTHING
Något som många väntande mödrar ofta tänker på är själva förlossningen. Många frågor kan finnas. Ska den vara naturlig eller ska man väja att föda med medicinsk smärtlindring? Fördelar vs nackdelar. Oavsett vilket kan hypnobirthing rekommenderas för att förbereda kropp och sinne. Vad är då hypnobirthing, hur gör man och kan det verkligen minska behovet av smärtlindring?
Hypnobirthing är en beprövad metod som gör födseln av ditt barn till en mer kontrollerad och lugn upplevelse. Metoden är djupt avslappnande och kraftfull. Den tillåter din kropp och psyke att samarbeta på ett naturligt sätt.
-
Du jobbar med din kropp - inte mot den.
-
Ofta kortar den ner längden på förlossningen
-
Du har mera kontroll
-
Partnern är aktivt involverad
-
Partnern vet att hen har en viktigt roll i födandet av barnet
-
Metoden ger ökad chans för barnet att födas i en atmosfär av lugn

I dag förknippar många kvinnor förlossningen med smärta och rädsla. Starka rädslor som gör att våra stresshormoner tar över våra kroppar och gör det svårt att slappna av. I sin tur leder detta till att livmodern inte jobbar lika bra. För att få våra "lugn och ro hormoner" som oxytocin och endorfiner att segra över stresshormonerna behöver vi våga slappna av och ge oss hän födandet utan rädslor. Kroppen reagerar då med att sända ut eget smärtlindrande hormon. Allt detta sker med hjälp av vårt nervsystem. Hypnobirthing hjälper dig att kunna ge dig hän födandet och lita på din kropp. Du förbereder dig mentalt på en lugn födelse och vänder dina förväntningar på en smärtsam förlossning till en fin upplevelse. Hypnobirthing hjälper dig föda med din egna inneboende kraft och självsäkerhet. Här kan du hitta verktygen som hjälper dig till en lugn och trygg födelse.
Vår kurs i hypnobirthing kommer att hjälpa både dig och din partner att kunna vara i det parasympatiska nervsystemet, vilket resulterar i en lugn och avslappnad upplevelse både för er och ert barn.
Sympatiska nervsystemet
Då en blivande mor känner sig ängslig, rädd eller stressad kommer det sympatiska nervsystemet att reagera. Det här systemet producerar adrenalin (fight/flight-hormon), och stresshormonet katekolamin.
Under födseln, händer det oftare att kroppen använder sig av "freeze" snarare än fight/flight. Då livmodern inte änvänds under tillståndet fight/flight, direkteras blodet bort från livmodern och ut till armar och ben. Detta medför lågt blodflöde och låg syretillförsel till livmodern. De vertikala musklerna i livmodern får då under första delen av förlossningen arbeta mycket hårdare uppåt och för att dra de korsande musklerna bakåt.
Resultatet blir att cervix (livmodertappen) inte öppnar sig alls eller gör det mycket långsamt.
Så med ett sympatikuspåslag gör det ondare och tar längre tid.
Parasympatiska nervsystemet
Att lära sig nyttja det parasympatiska nervsystemet kan hjälpa modern mycket under födseln. Parasympatiska nervsystemet jobbar för att hålla kroppen i ett lugnt tillstånd, saktar ner hjärtrytmen och håller ett stabilt blodflöde.
Som resultat produceras oxytocin (även kallat love hormone) Det stimulerar kontraktionerna i livmodern, det laterala musklerna slappnar av och de vertikala musklerna tillåts att dras uppåt. Resulatet blir att livmodertappen förkortas och tunnas ut så att barnet med lätthet kan röra sig nedåt i förlossningskanalen. Man har också sett att Oxytocin ger en känsla av naturlig eufori och smärtlindring. Det hjälper också modern att bonda med sitt barn.
Akuta kejsarsnitt
Planerade kejsarsnitt
Instrumentella förlossningar
Normala förlossningar
Totalt
Mödrar som inte använt HB
15%
10%
11%
64%
100%
Mödrar som använt HB
4%
4%
4%
84%
100%